Dzisiaj pierwszy przepis na moim blogu- mam nadzieję, że nie ostatni. Pyszna zapiekanka z przepisu mojej teściowej. Zapiekanka jest prosta i szybka w przygotowaniu a smak i aromat, jakie dają grzyby jest niebiański.
Gorąco zachęcam i życzę smacznego.
Potrzebne będą:
- 1 opakowanie włoszczyzny
- 300 g podgrzybków
- 500 g ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 250 ml śmietany 12 %
- 300 ml bulionu drobiowego
- 60 ml oleju
- 100 g parmezanu tartego
- sól, pieprz, czarny, świeży rozmaryn, tymianek, natka pietruszki
Ziemniaki obrać, pokroić w łódki, warzywa w paski. Na oleju przesmażyć boczek, dodać ziemniaki oraz warzywa. Następnie wszystko przełożyć do do naczynia do zapiekania i podlać bulionem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 30 min.
Podgrzybki oczyścić, pokroić w większe kawałki i przesmażyć na maśle z dodatkiem cebuli i ziół. Pod koniec dodać śmietanę, doprawić. Na prawie miękkie warzywa włożyć grzyby w śmietanie. Posypać serem i ponownie zapiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz